Zo word je binnen no-time een professionele barista

Zeg nou eens eerlijk, heb je wel eens gedroomd om barista te worden? Werken in een hippe koffiezaak, veel contact met andere mensen en constant omringt zijn door de heerlijke geur van koffie. Er is alleen een klein probleem, want hoe word je eigenlijk barista? Wij zullen stap voor stap uitleggen hoe jij de barista wordt waar je al die tijd van gedroomd hebt.

Wat is een barista

Misschien klinkt het bovenstaande je helemaal niet bekend in de oren en weet je niet precies wat een barista is. Een barista is een specialist in het maken van koffie. Hij weet alles over de machines, verschillende koffiesmaken en weet de koffie prachtig te decoreren.

Het woord barista is Italiaans voor barman/vrouw. Andere landen hebben dit woord overgenomen, maar hebben de betekenis van het woord enigszins veranderd. Waar een barista in Italië alle soorten drankjes serveert wordt verwijst barista in andere landen naar iemand die specialist is op het gebied van koffie. De term barista is voornamelijk bekend geworden door de koffiekunst die gemaakt wordt. Een cappuccino verandert daarbij in een artistieke koffie met prachtige figuren.

Welke vaardigheden heb je nodig om barista te worden?

Het klinkt misschien als een open deur maar als je barista wilt worden is het allerbelangrijkste dat je van koffie houdt. Als barista wil je namelijk plezier in je werk hebben en dit goed overbrengen op de klanten.

De kans is groot dat als je jezelf barista wilt noemen mensen ook enorm veel vragen voor je hebben. Een barista is dan ook sociaalvaardig en weet alles over koffie. Als je de geschiedenis van koffie niet kent, of weet hoe koffie precies gemaakt wordt, kom je immers niet echt geloofwaardig over.
Het zou ook niet kwaad kunnen als je een creatief bent. Dit omdat er vaak van een barista verwacht dat hij een waar kunstwerk maakt van eerst een normale cappuccino. Ben je creatief aangelegd en niet bang om te experimenteren met figuren dan is dit echt iets voor jou!

Een echte expert worden

Als je echt een goede barista wilt worden is het aan te raden om een cursus of opleiding te doen. Er zijn er enorm veel en voor ieder wat wils: als je alleen thuis de barista wil uithangen, zijn er dag/middag cursussen voor echte hobby-barista’s. Wil je er echt je baan van maken, maar je kan er ook een meerdaagse opleiding doen. De ene opleiding is nog uitgebreider dan de andere. De belangrijkste tip is om veel te oefenen. Oefening baart immers kunst.

Het is natuurlijk niet verplicht om een cursus te volgen. Je kan ook gewoon beginnen bij het werken van een koffiezaak. Zo leer je vanzelf de knepen uit het vak. Neem vooral de tijd en geniet van het proces van het maken van de koffie. Oefen veel en proef zoveel mogelijk koffie zodat je weet waar je over praat. Het is immers de leukste en lekkerste hobby of baan die er bestaat.

Thuis koffiekunst maken

Wil je zelf koffiekunst maken? Koop dan eerst een goed koffieapparaat. Denk bijvoorbeeld eens aan de Solis Barista Perfetta Plus. De Solis Barista Perfetta Plus is de koffiemachine die alles in huis heeft om de perfecte espresso, cappuccino of andere koffievariatie te bereiden. Met de professionele stoompijp is dit het perfecte instap apparaat om een echte barista te worden.

Bronnen

Jura
Local Wise
Shoes for Crews

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top