Virtuele rondreis door Europa: Traditionele gerechten uit Europese landen

Elk land in Europa kent zijn eigen tradities, zo ook op het gebied van eten. Elk land kent zijn eigen authentieke, bekende gerechten. In deze blog maken we een kleine virtuele rondreis door Europa, nu dat fysiek niet kan. We nemen je mee naar een aantal landen die, naar ons idee, een traditioneel gerecht kennen dat je niet mag missen!

Engeland

Wie Engeland en eten zegt, zegt Fish & Chips. Een tripje naar Engeland is niet compleet zonder dit traditionele Britse afhaalgerecht. Wanneer je Fish & Chips besteld krijg je vers gebakken vis in een heerlijk krokant jasje en chips (patat), gesmoord in zout en gegrild met azijn. Ze wikkelen de vis vaak in krantenpapier.

Fish & Chips is ongetwijfeld het meest populaire afhaalgerecht in de UK. Britten eten in totaal 382.000.000 porties Fish & Chips in het jaar. Dat staat gelijk aan gemiddeld 6 porties per persoon per jaar. 80% van de Britten stelt minstens 1x in het jaar naar een Fish & Chips shop te gaan. In de UK kun je 10.500 Fish & Chips shops vinden.

Spanje

Paella is een Spaans rijstgerecht dat vaak verschillende combinaties van groenten en vlees of vis bevat. De Paella wordt doorgaans gekruid met saffraan, ook wel ‘het rode goud’ genoemd. Dit komt omdat saffraan ontzettend duur is. Saffraan is afkomstig van de saffraankrokus, welke maar acht dagen in het jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar 3 van heeft. Voor één gram saffraan zijn wel honderdvijftig saffraankrokussen nodig.

Een leuk feitje: ‘paella’, of om precies te zijn ‘la Paella’ is eigenlijk de naam van de pan waarin het gerecht wordt bereid en niet direct de naam van het gerecht zelf. De paellapan is breed en ondiep. Zo creëer je een groot oppervlak waardoor vloeistof kan verdampen en de vis of het vlees een lekkere knapperige gouden korst kan krijgen.

Oostenrijk

Oostenrijk kent misschien wel het meest lekkere toetje dat er is: de Apfelstrudel. Als je Apfelstrudel letterlijk vertaalt, betekent het iets als ‘Appel Draaikolk’. Hij dankt zijn naam aan zijn kenmerkende werveling van deeg en appelvulling als je de strudel doorsnijdt. De Apfelstrudel kent zijn oorsprong in de 17e eeuw, met het eerst bekende handgeschreven recept voor een ‘melkstrudel’ dat dateert uit 1696.

De traditionele Apfelstrudel wordt in Oostenrijk vaak geconsumeerd in combinatie met een flinke klodder slagroom, of nog bekender: vanillesaus, en een sterke kop espresso. Appel is de meest voorkomende vulling, echter zijn er nog meer variëteiten. Zo bestaan er roomkaas strudels (in Wenen bekend als Topfenstrudel), bessen strudels, aardappel strudels en spinazie strudels.

Hongarije

Hongarije staat bekend om zijn Goulash en Goulashsoep. Het woord Goulash is afkomstig van het Hongaarse woord Gulyás, wat herder of cowboy betekent. Het verhaal gaat dat wanneer de herder op pad zou zijn met het vee, de zwakkere dieren geslacht werden en deze verwerkten tot een stoofpot of soep.

De belangrijkste ingrediënten van een traditionele Goulash of Goulashsoep zijn: paprika, rundvlees en uien. Paprika is vaak de basis van traditionele Hongaarse gerechten: in poedervorm en plantvorm. Ze worden veel gebruikt voor sandwiches, soepen of gegrild vlees. Paprika is ook een essentiële specerij die in veel van de worsten en salami's die in Hongarije worden geproduceerd terug te vinden is.

Zweden

Kleine gehaktballetjes in een romige saus/jus. Dat zijn Köttbullar, of terwijl: Zweedse gehaktballetjes. Ondanks dat deze gehaktballen onlosmakelijk zijn verbonden met Zweden, kent dit gerecht zijn origine in Turkije in de 18e eeuw. Koning Charles XII bracht deze gehaktballen uiteindelijk naar Zweden, waar het hedendaags nog steeds een traditioneel gerecht is dat verbonden is met het Scandinavische land.

De Zweedse gehaktballen zijn wereldwijd bekend en worden onder meer geserveerd in Ikea filialen. Het wordt vaak gegeten met gekookte aardappelen, aardappelpuree en bosbessenjam. Wat is het grote verschil tussen ‘normale’ gehaktballen en Zweedse gehaktballen? In ‘normale’ gehaktballen gaat een trio van gehakt schuil: rundergehakt, varkensgehakt en kalfsgehakt. In een traditionele Zweedse gehaktbal vind je doorgaans een 50-50 combinatie van varkensgehakt en rundergehakt.

Wellicht hebben we je wat inspiratie gegeven voor in de keuken! Je kunt natuurlijk ook variëren met deze bovengenoemde gerechten. Maak bijvoorbeeld een gezonde variant van Fish & Chips door de vis te grillen en patat uit de oven te eten. Je kunt de vis eenvoudig grillen met de Solis Deli Grill.

Ben je niet zo fan van paprika, dan kun je dit ook vervangen voor tomaten, dit doet geen afbreuk aan (bijvoorbeeld) de Paella. De paprika is daarentegen wel een hoofdbestanddeel van de Hongaarse Goulash. Ben je geen paprika-fan? Dan raden we aan de Goulash over te slaan.

Bronnen:

Historic UK
National Federation of Fish Friers
Spice Jungle
The Paella Company
The Culture Club
Food History
CNN
Mental Floss

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top