Vega gourmet en raclette: evenveel pret, minder vet

Nu januari voorbij is, zijn veel goede voornemens al gesneuveld. Een veelgehoord goed voornemen is het eten van minder vlees. Het zou beter zijn voor je gezondheid én het is beter voor dier en milieu. Zo’n 3,2% van alle Europeanen is vegetariër, in de afgelopen 4 jaar is het aantal vegetariërs verdubbeld. Ongeveer 20% van de Europese bevolking is flexitariër: een flexitariër ben je als je minimaal 1 dag in de week geen vlees of vis eet.

Veganisme wint aan populariteit. De lobby voor het eten van minder vlees is dan ook al een aantal jaren aan de gang. De gemiddelde Europeaan eet twee keer zo veel vlees dan het wereldwijde gemiddelde, het is dus ook logisch dat de lobby vooral in Europa gaande is. In Spanje en Oostenrijk wordt het meeste vlees geconsumeerd, daar wordt gemiddeld meer dan 90 kilogram vlees per persoon per jaar gegeten.

Waarom vegetariër worden?

Vegetariër worden is een goede manier om meer te weten te komen over voeding en koken én het is een gezonde manier om je voedingsmiddelen en vitaminen binnen te krijgen. Onderzoek toont aan dat vegetariërs minder kans hebben op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, kanker en diabetes dan vleeseters. Dit klinkt goed, toch?

Daarnaast help je dierenlevens te redden én is het goed voor het milieu. Elke vegetariër redt jaarlijks bijna 200 dieren. Ook het milieu zal blij met je zijn, vlees is namelijk absoluut niet milieuvriendelijk. De vleesindustrie is een van de grootste oorzaken van de klimaatverandering. Ter vergelijking: een vegetarisch dieet is effectiever dan het overschakelen naar een groenere auto.

Veel mensen zijn bang voor het verlies van energie of spiermassa als ze overstappen naar een vegetarische leefstijl. Het tegenovergestelde is waar: vlees en zuivelproducten zijn moeilijker verteerbaar, waardoor het veel energie kost om dit te verwerken. Plantaardige voedingsmiddelen zijn makkelijker verteerbaar, waardoor je meer energie overhoudt voor leukere dingen dan het verteren van voedsel.

Eten met anderen

Veel niet-vegetariërs denken dat de vegetarische leefstijl een enorm offer is en dat je heel je eetpatroon om moet gooien. Dit is in de praktijk niet zo extreem. Het is vooral erg leuk omdat je veel nieuwe dingen leert: je leert onder andere nieuwe kooktechnieken en nieuwe recepten. Wie houdt er nou niet van nieuwe recepten uitproberen?

Daarnaast lijkt het zo te zijn dat veel niet-vegetariërs denken dat je niet meer samen met anderen kunt eten, dus dat je niet meer bij anderen kunt gaan eten of anderen uit kunt nodigen bij jou te komen eten. Maar dat is natuurlijk onzin.

Neem bijvoorbeeld gourmetten. Iedereen kan eten wat hij/zij prefereert. Er zijn veel tips voor vegetarisch gourmetten. Zo zijn er tegenwoordig veel gourmet vleesvervangers te vinden in de schappen van de supermarkt. En naast brood als bijgerecht, is gekookte aardappels ook een echte gourmet klassieker.

Ik hoor je nu denken: gekookte aardappels tijdens het gourmetten? Dat klinkt niet echt als een feestje. Maar als je de aardappels gratineert met kaas en deze laat smelten of de aardappels in plakken snijdt en bakt op de plaat, heb je een heerlijk bijgerecht!

Pizza’s & Pannenkoeken

Met de veelzijdige 5 in 1 Table Grill van Solis is het mogelijk om pizza’s en pannenkoeken te bakken. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete topping kiezen. Ga bijvoorbeeld voor de vega-pizza met spinazie, mozzarella, paprika, rode ui en cherrytomaten met basis van (zelfgemaakte) pizzasaus. Smullen gegarandeerd!

Bijna uitgegeten, maar heb je nog trek in een zoete afsluiter? De pannenkoek is de ultieme afsluiter van een gezellige gourmetavond. Een pannenkoek kun je natuurlijk naturel eten, maar ook deze kun je beleggen met heerlijke toppings. Wat dacht je van een pannenkoek met chocopasta en aardbeien? Niet heel gezond, maar wel ontzettend lekker. Wil je voor een wat gezondere variant gaan? Dan kun je er natuurlijk ook alleen maar fruit op leggen.

Bronnen

Euronews
Euronews
Green Queen
Vegan Society
Peta

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top