Smaakvol tuinieren: hoe leg je een kruidentuin aan?

We zijn allemaal op zoek naar nieuwe hobby’s om onze tijd thuis door te brengen. We hebben immers minder vrijheden dan dat we ruim een jaar geleden gewend waren. Velen knappen hun huis op of richten zich tot de tuin. Of het nu gaat om het kweken van planten in potten, het starten van een moestuin of het aanleggen van een kruidentuin: we zijn massaal aan het tuinieren.

Van smakelijke basilicum tot geurige lavendel, het kweken van je eigen kruiden kan je tuin én je kookkunsten echt een oppepper geven. Natuurlijk kun je je kruiden ook kweken in een potje en als decoratie voor de ramen zetten. Maar, hoe begin je nou een kruidentuin of ‘kruidenvensterbank’? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Waarom kruiden groeien?

Allereerst zijn kruiden heel makkelijk om te kweken. Je hoeft dus geen doorgewinterde tuinier te zijn om de kruidentuin te laten slagen. Daarnaast is het ook erg goed voor het milieu. Wanneer je je eigen kruiden kweekt, hoef je niet langer de in cellofaan verpakte verse kruiden uit de supermarkt te kopen. Vaak zijn de kruiden uit de supermarkt na een paar dagen bedorven, kruiden die je zelf kweekt blijven langer vers.

Je hebt maar weinig ruimte nodig om kruiden te kweken. Je kunt kruiden makkelijk op een zonnige plek in de vensterbank zetten of op het balkon. Tot slot zijn verse kruiden ook nog eens heel smakelijk. En niets geeft zoveel voldoening als koken met de kruiden die je zelf gekweekt hebt!

Wanneer kan ik beginnen met planten?

Wil je een letterlijke kruidentuin creëren? Dan moet je nog even geduld hebben. Het is slim om te wachten tot de laatste lentevorst. Wacht tot na IJsheiligen (11- 14 mei), er wordt verondersteld dat dit de laatste dagen zijn in het voorjaar waarop er soms nog nachtvorst is. Er zijn een aantal kruiden die wat eerder de grond in zouden kunnen, maar als je na IJsheiligen met de kruidentuin begint, kan er weinig meer misgaan.

De meeste kruiden kunnen binnenshuis worden gekweekt. De kruiden die binnen beter gedijen dan buiten zijn basilicum, bieslook, munt, oregano, peterselie, rozemarijn en tijm. Hoe leuk is het om je vensterbank op te fleuren met deze prachtige groene kruiden? We adviseren om begin maart te beginnen met het kweken van je indoor-herbs.

Hoe lang blijven de kruiden mooi?

De meeste kruiden hebben slechts twee weken nodig om te groeien. Je kunt dus in no-time genieten van jouw eigen kruiden tijdens het koken. Het is het beste om de kruiden in de ochtend te oogsten, wanneer oliën voldoende aanwezig zijn. Probeer dan niet alle grote smakelijke bladeren van je kruid te plukken, deze zijn de krachtbron van het plantje. Neem een mengsel van kleine, nieuwe bladeren en grote, wat oudere bladeren als je gaat plukken.

Zolang je de kruiden goed verzorgt, zullen veel van je kruiden maanden blijven groeien. Je kunt ook nieuwe plantjes maken door je oude planten door te stekken. Je knipt dan enkele stengels uit je kruidenplant. Zorg dat deze lang genoeg zijn, wij raden aan een stengel van minstens 10 cm te pakken. Zet deze stengel in het water. Zorg dat geen enkel blad het water raakt. Het is beter om het blad er af te knippen dan om deze het water te laten raken. Aan dit stekje groeien wortels. Wanneer de wortels duidelijk zichtbaar zijn, kun je het plantje in een pot met potgrond zetten.

Welke kruiden kunnen niet ontbreken in de kruidentuin?

Naar onze mening zijn er een aantal kruiden die zeker niet mogen ontbreken in jouw kruidentuin of kruidenvensterbank: munt, peterselie en basilicum. Waarom mogen deze kruiden niet ontbreken?

Munt
Munt is een winterhard kruid. Het kan het hele jaar door overleven als je het goed behandelt. Er zijn verschillende soorten munt. Maar de meest voorkomende zijn pepermunt en groene munt. Pepermunt heeft een sterke, verkoelende nasmaak door de hoge concentratie menthol. Groene munt is lichter en wat zoeter.

Hoe te gebruiken?
Verse munt past heel goed bij fruit. Probeer het eens in een verse fruitsalade of sprenkel de munt over gegrilde ananas. Je kunt er natuurlijk ook een heerlijke verse muntthee van maken. Ook je zelfgemaakte Mojito naar een hoger level tillen met een beetje munt.

Peterselie
In de Franse en Italiaanse keuken wordt bouillon, een stoofpot en soep vaak op smaak gebracht met peterselie. Over het algemeen heeft de platte peterselie een wat peperige bite, terwijl de gekrulde peterselie een wat flauwe smaak heeft. Vaak wordt de platte peterselie gebruikt voor het oppeppen van de smaak van gerechten en wordt gekrulde peterselie gebruikt als garnering.

Hoe te gebruiken?
Peterselie wordt vaak gebruikt in groentesalades omdat het een wat pittige smaak meegeeft aan de groentes. Daarnaast is peterselie een echte smaakmaker voor, zoals eerder gezegd, bouillons, stoofpotten en soepen. Ook maakt peterselie een yoghurtdressing helemaal af.

Basilicum
De peperige Basilicum is een veelgebruikt kruid over de hele wereld. Basilicum staat vaak centraal in de Italiaanse keuken. Je kunt het dan terugvinden in veel Italiaanse gerechten, zoals basilicumpesto. Dit kruid is niet alleen erg populair in Italië, ook in Zuidoost-Azië kun je basilicum terugvinden in veel gerechten, zoals in groene curry.

Hoe te gebruiken?
Basilicum is goed bevriend met tomaat, mozzarella, knoflook, aubergines, artisjokken, balsamicoazijn, zeevruchten en zelfs aardbeien. Basilicum staat het meest bekend als centraal ingrediënt van pesto, wij raden je dan ook aan om een heerlijke pasta pesto te maken met dit smaakvolle kruid.

Bronnen:

The Old Farmer’s Almanac
EatingWell
Good Housekeeping
Epicurious
Jamie Oliver

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top