Koffieverslaving: bestaat dat?

Je staat op, stapt uit bed, pakt de krant uit de brievenbus en loopt naar de espressomachine. Eerst een kop koffie! Dat ontbijt komt daarna wel. Je gaat aan de keukentafel zitten en bladert door de krant terwijl je aan je koffie nipt. Wanneer de krant uit is, is de mok ook leeg. Je neemt nog een kop koffie en maakt een ontbijt. Nadat de tweede kop koffie leeg is en het ontbijt achter de kiezen is, kan de dag écht beginnen! Herkenbaar?

Kun je echt niet zonder koffie (in de ochtend) en betrap je jezelf er op dat je niet te genieten bent als je nog geen kopje koffie hebt gedronken? Wellicht heb je wel eens gedacht dat je een koffieverslaving hebt. Bestaat dit eigenlijk wel? En hoe kan het dat koffie ervoor zorgt dat je minder moe bent? Wij hebben het voor je uitgezocht!

De effecten van cafeïne

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie. Cafeïne wordt beschouwd als de meest gebruikte drug ter wereld, maar is dat wel terecht? Veel mensen stellen dat het drinken van koffie en de daarbij behorende cafeïne-inname, een van de weinige sociaal aanvaardbare verslavingen is. Er zijn echter mensen die cafeïne in dezelfde categorie plaatsen als drugs en alcohol.

Wanneer je een kopje koffie drinkt, wordt de cafeïne eerst door je darmen opgenomen voordat het naar je hersenen reist. Cafeïne stimuleert de hersenen dan direct. Dit komt omdat de chemische structuur van de cafeïne een ontspannend effect heeft op het centrale zenuwstelsel.

Cafeïne werkt op 2 verschillende manieren. Ten eerste voorkomt het dat je hersencellen aangeven dat je moe bent. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam andere natuurlijke stimulerende middelen afgeeft en versterkt het de effecten van deze natuurlijk stimulerende middelen. De gevolgen van het effect van cafeÏne op de hersenen is een gevoel van alertheid, meer concentratie, meer zelfvertrouwen en motivatie om te werken.

Abrupt stoppen met koffie

Als je van de een op andere dag besluit te stoppen met het drinken van koffie en dus de inname van cafeïne, zijn er een aantal afkickverschijnselen waar je rekening mee moet houden. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, ongerustheid, prikkelbaarheid, een depressieve bui en je kunt moeite hebben je te concentreren.

Het meest voorkomende verschijnsel is vermoeidheid. Cafeïne zorgt natuurlijk voor een stimulans van het centrale zenuwstelsel. Als je dit ineens wegneemt, krijgt het lichaam deze stimuli niet meer. Wanneer je je cafeïne inname wilt verlagen, zou je ook over kunnen stappen naar thee. De hoeveelheid theïne (benaming cafeïne in thee) in thee is ongeveer 2 tot 3 keer minder dan de hoeveelheid cafeïne in koffie.

Conclusie

Dat cafeïne verslavend is, heeft dus een kern van waarheid. Het is wel afhankelijk van wat je bedoelt met ‘verslavend’. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, regelmatig gebruik van cafeïne veroorzaakt lichte lichamelijke afhankelijkheid. Je zou dus kunnen stellen dat cafeïne wel degelijk verslavend is. Daarentegen vormt cafeïne geen bedreiging voor je fysieke, sociale of economische gezondheid zoals drugs of alcohol dat bijvoorbeeld wel doen.

De serieuze problemen die andere verslavingen kennen, heeft een koffieverslaving dus niet. Het drinken van een paar kopjes koffie op een dag kan geen kwaad. Wel moet je oppassen met de hoeveelheid koffie die je drinkt. Verstandig is om je koffieconsumptie te beperken tot maximaal 5 à 6 koppen op een dag. Mensen die meer dan 6 kopjes koffie op een dag drinken, hebben 22% meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Dan is het nu eerst tijd voor een lekkere kop koffie. Enjoy!

Bronnen:

Healthline 
Nourish
Better Health

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top