Koffietradities over de hele wereld

De rol van koffie in het leven van de mens varieert enorm. Voor de een is koffie een manier om wakker te worden, de ander drinkt koffie alleen omdat het ontzettend lekker is. Koffie is dus in zekere zin zeer functioneel. Maar koffie heeft ook een sociaal aspect. Het is namelijk de kern van vele sociale bijeenkomsten over de hele wereld.

Elk land kent zijn eigen koffietradities. Waar het in het ene land heel normaal is om gedurende de hele dag van dampende Americano’s te genieten, is dat in andere landen not done. En zo wordt er in verschillende landen volop espresso gedronken en moeten ze daar in andere landen niks van weten. In welk land geldt welke koffie traditie?

Italië

Als je aan koffie denkt, denk je aan Italië. Hier wordt koffie meestal geconsumeerd in de vorm van espresso - wat in Italie un caffè wordt genoemd (dus geen espresso). Americano’s worden vaak alleen aan toeristen verkocht. In Italië drink je koffie doorgaans terwijl je aan de koffiebar staat. Een snel shot espresso geeft je de energie die je nodig hebt om de dag goed te beginnen.

Italianen consumeren alleen in de ochtend cappuccino, op andere momenten van de dag is dit een no go. Dit taboe komt voort uit hun obsessie met de spijsvertering. In Italië geloven ze dat wanneer je ‘s middags cappuccino drinkt, dit te zwaar is voor de spijsvertering. Dus: als je na 11.00 uur een cappuccino bestelt in Italië, loop je het risico meteen als toerist bestempeld te worden.

Mexico

Mexico is een van de grootste koffie producerende landen in de wereld. Zij produceert 60% van alle koffie wereldwijd. Je zou dan ook zeggen dat Mexico een rijke koffiecultuur heeft die eeuwen terug tot stand kwam. Dit is echter niet het geval, tot voor kort heeft Mexico zijn koffiecultuur namelijk niet omarmd. Veel restaurants serveerden instant Nescafé koffie. Dat komt omdat de meest gedronken warme drank in Mexico thee is en chocolade(melk) populairder is dan koffie.

In stedelijke centra zoals Mexico-stad zijn tegenwoordig veel barretjes te vinden die eersteklas koffie serveren, die op grotere hoogten geteeld wordt. Deze delicate koffie heeft een milde zuurgraad en staat bekend als uitzonderlijk complex en smaakvol.

Café de olla, is de traditionele Mexicaanse koffie. De Mexicanen serveren hun koffie in een aarden pot (een olla). Ze filteren de donker gebrande koffie met een heel fijne zeef. Het wordt geserveerd met piloncillo, een bruine suiker met rokerige karamelsmaak. Het is gebruikelijk om van de koffie te genieten met een kaneelstokje voor extra smaak.

Arabië

De gewoonte om koffie te drinken van gebrande koffiebonen vindt zijn oorsprong in Arabië. De vroegste schriftelijk evermelding van koffie, is afkomstig van Arabische geleerden. Zij schreven dat koffie nuttig was om ze wakker te houden terwijl ze lang aan het werk waren.

Arabië kent dus een rijke koffiegeschiedenis. Koffie is al eeuwenlang een belangrijk aspect van gastvrijheid in de Arabische samenlevingen. Het wordt gezien als een ceremoniële daad van vrijgevigheid. Er zijn dan ook strikte richtlijnen voor het bereiden van koffie voor gasten.

De bereiding van de koffie begint met de selectie van de bonen, die licht geroosterd worden in een ondiepe pan boven een klein kolenvuurtje. Vervolgens stampen ze de bonen in een koperen vijzel fijn. De koffie belandt vervolgens in grote koperen koffiepot. Ze voegen vervolgens water toe en zetten de pot op het vuur. Wanneer de koffie gebrouwen is, wordt het uit de grote pot in een kleinere koffiepot gegoten, om dit vervolgens weer over te genieten in kleinere kopjes. Belangrijk is dat de oudste gasten als eerst een kopje krijgen.

Oostenrijk

Als je Oostenrijk én koffie zegt, zeg je Wiener Melange. Deze van oorsprong Weense koffie combineert donker gebrande koffie met melk, welke wordt afgemaakt met opgeschuimde melk. Als je geluk hebt voegen ze nog een goede klodder slagroom toe aan je koffie.

Oostenrijk staat vooral bekend om zijn Kaffeehäuser (koffiehuizen). Mensen kopen in Oostenrijk niet alleen koffie als een snelle to go, zij consumeren het vaak in Kaffeehäuser waar zij uren doorbrengen om bijvoorbeeld de krant te lezen en nieuwe ideeën met anderen te bespreken. Het is een echte sociale aangelegenheid.

Ethiopië

Een koffieceremonie in Ethiopië is een belangrijk onderdeel van het sociale en culturele leven van het land. Een uitnodiging voor een koffieceremonie wordt dan ook beschouwd als teken van vriendschap of respect en is een uiting van Ethiopische gastvrijheid. Deze speciale ceremonie duurt vaak een paar uur.

Gewoonlijk leidt een jonge vrouw de ceremonie, zij is gekleed in een traditioneel Ethiopisch kostuum: een witte jurk met gekleurde geweven randen. Op een bed van lange grassen stelt zij de jebena op, dit is een traditionele Ethiopische koffiekruik gemaakt van klei. Vervolgens brandt zij de koffiebonen in een platte pan boven een kleine houtskooloven. De geur van de koffie mengt zich met de geur van wierook, die altijd wordt gebrand tijdens de ceremonie.

Wanneer de koffiebonen zwart en glanzend zijn, worden ze gemalen met een stamper in een vijzel. De gemalen koffie roert de leidster langzaam in de jebena (koffiepot), die aan de onderkant rond is en afgedekt is met een rieten deksel. De koffie wordt meerdere keren door een fijne zeef gehaald, aangezien de gemalen koffie allesbehalve gelijk gemalen is.

Vervolgens sturen ze het jongste kind er op uit om aan te kondigen wanneer de koffie geserveerd gaat worden. Het jongste kind staat vervolgens klaar om het eerste kopje koffie naar de oudste in de kamer te brengen. In Ethiopië drinken ze de koffie met heel veel suiker. Er wordt vrijwel altijd popcorn geserveerd bij de koffie.

Bronnen:

Wandering Travelr
Compatible Capsules
Coffee Bean Road
Epicurian

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top