IJskoffie: de ultieme smaakvolle verfrissing

Het is lente! Tijd om (letterlijk) de bloemetjes buiten te zetten, te genieten van het lentezonnetje en... van lentekoffie. Als de eerste zonnestralen in de lente te zien zijn en de temperatuur voorzichtig richting de 20 graden loopt, lijkt warme koffie achterhaald te zijn. We hebben allemaal de zomer in de bol, terwijl het nog maar net lente is. En wat past er beter bij stijgende temperaturen dan ijskoffie?

Sommigen zullen zeggen dat warme koffie traditioneel en daarom heilig is. Warme koffie wordt al gedronken sinds de vijftiende eeuw, ijskoffie is daarentegen relatief nieuw. Er wordt gesteld dat warme koffie de favoriete drank is van de babyboomers. IJskoffie heeft de huidige generatie twintigers aan zijn kant. IJskoffie lijkt dus de toekomst te zijn.

De historie van ijskoffie

Voor de eerste ijskoffie moeten we terug naar het jaar 1840, in Algerije. De eerste ijskoffie heette mazagran (of masagran). Het was een koude en zoete koffiedrank, die uitgevonden is door het Franse leger tijdens de slag om Mazagran. Het Franse leger was op dat moment verwikkeld in de strijd tegen Arabische en Berberse troepen als onderdeel van de 17-jarige verovering van Algarije.

Toen de melk op was voegden ze water toe aan hun koffie en besloten ze de koffie koud te drinken om de hitte te bestrijden. Andere soldaten in de buurt van Mazagran kregen ook een dergelijke soort koffie geserveerd, gemaakt van koffiesiroop die gemengd werd met water. Zo werd de ijskoffie geboren.

Bij hun terugkeer in Parijs stelden de soldaten van Mazagran de café-eigenaren voor om deze nieuwe soort koffie aan klanten te serveren. Deze koffie zou in een hoog glas geserveerd moeten worden. Vanaf dat moment werd deze koffiedrank officieel mazagran genoemd.

De ijskoffie die we hedendaags kennen, bestaat meestal uit espresso, gefilterde koffie of koffiesiroop gemengd met ijsblokjes en melk. De ijskoffie won vooral aan populariteit toen Starbucks de frappuccino, frappe (gekoeld in ijs) + cappuccino, introduceerde in 1995.

Waarom ijskoffie?

Het drinken van ijskoffie is een ware verfrissing in vergelijking met warme koffie. Je brandt nooit meer je tong aan die verdraaid hete koffie, wat er altijd voor zorgt dat alles wat je de rest van de week in je mond stopt een wat gekke smaak heeft. Je hoeft ook geen tijd te wachten voordat de koffie een drinkbare temperatuur heeft, je kunt meteen genieten!

Het meest vervelende van warme koffie is dat wanneer je het niet relatief snel drinkt, het niet van warm naar lauw gaat, maar het gewoon koud wordt. Het worst case scenario met ijskoffie is dat het op zijn warmst net zo koud is als lauwe koffie, en dat is helemaal geen straf. De ijskoffie is dan nog net zo lekker om te drinken als wanneer deze extreem koud is. Warme koffie die koud is geworden, dat is een heel ander verhaal.

IJskoffie, met name cold brewed koffie, is minder zuur dan zijn warme tegenhanger. Het is zelfs tot 67% minder zuur dan warme koffie, wat beter is voor je maag en tanden. De zuurgraad in koffie zorgt voor een bittere smaak, wat er dus voor zorgt dat ijskoffie zowel gezonder als smaakvoller is dan warme koffie.

Van salted caramel tot aardbei tot vanille, je kunt ijskoffie drinken zoals jij het wilt. Ben je gek op de smaak van koffie, dan kun je ook voor een naturel ijskoffie gaan. Wil je eens iets heel anders proberen? Ga dan voor een yoghurt ijskoffie, een oreo ijskoffie of een Baileys ijskoffie. Smullen gegarandeerd!

De lekkerste ijskoffies

IJskoffie

Het maken van een ijskoffie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Keep it clean en geniet binnen 5 minuten van een verfrissende ijskoffie. Het is écht zo simpel met dit recept.

Karamel Frappuccino

Koffie en karamel, is er een betere combinatie? Volgens ons bestaat er absoluut geen betere combinatie. Daarom verblijden we je graag met een recept voor een heerlijke karamel frappuccino.

Cookie Dough Iced Coffee

Een koekje naast je koffie, wie houdt daar nou niet van? Wij hebben iets wat nog beter is: een koekje ín je koffie! Met dit eenvoudige recept maak je in een handomdraai een heerlijke Cookie Dough Iced Coffee.

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top