Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Een heerlijke romige cappuccino, wie houdt er niet van? Het is een van de meest populaire koffierecepten in de wereld. Van oorsprong dronk men cappuccino’s alleen bij het ontbijt, tegenwoordig drinken we de hele dag door cappuccino’s.

De oorsprong van cappuccino

In de 18e eeuw dronken de Oostenrijkers in de Weense koffiehuizen voor het eerst een cappuccino-achtige drank: de “Kapuziner”. Dit is van oorsprong een koffie met room en suiker. Voor deze Kapuziner werd verse slagroom gebruikt. In plaatsen buiten Wenen noemde men dit “Weense koffie” of “Café Viennois”.

De cappuccino verscheen voor het eerst in Noord-Italië, in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. In de jaren daarvoor werd de cappuccino gemaakt in de “Weense” stijl, met slagroom. De koffie besprenkelden ze vaak met kaneel of chocola. De variant met gestoomde melk verscheen pas gedurende de jaren ‘40.

Al snel groeide de cappuccino uit tot een van de populairste drankjes in restaurants en café in heel Italië. Espressomachines waren erg groot en ingewikkeld te bedienen, dus werd de cappuccino alleen gemaakt door de echte barista’s. Thuis dronken Italianen geen cappuccino.

Na de Tweede Wereldoorlog waren espressomachines beter te verkrijgen. Daarnaast verbeterde de welvaart in een groot deel van Europa. Hierdoor steeg de bekendheid en de consumptie van de cappuccino, wat uiteindelijk de weg vrij maakte voor de wereldwijde populariteit van cappuccino.

Waar komt de naam cappuccino vandaan?

De meeste koffienamen komen uit de Italiaanse taal en worden gekoppeld aan de manier waarop de koffie bereid wordt. Espresso betekent namelijk “uitgeperst” en latte macchiato betekent “gevlekte melk”.

De naam cappuccino heeft echter een heel andere oorsprong. Deze naam verwees naar de kapucijnerbroeders. Dit zijn monniken, mannen die behoren tot de orde der Minderbroeders of Franciscanen. Zij dragen een bruinkleurig gewaad, vergelijkbaar met de kleur van espresso gemengd met melk.

De perfecte cappuccino

Een perfecte cappuccino begint bij het bereiden van een goede espresso en maak je af met melk en melkschuim. Specifiek gezegd gaat het om ⅓ espresso, ⅓ melk en ⅓ melkschuim. Maar hoe maak je de perfecte cappuccino met deze ingrediënten en een espressomachine?

  1. Maak een espresso. Wil je een wat sterkere cappuccino? Dan kun je een dubbele espresso shot gebruiken.
  2. Giet koude melk in een metalen melkkan, ongeveer ⅓ vol
  3. Zorg ervoor dat het eventueel achtergebleven water uit het stoompijpje is voordat je de melk gaat opschuimen, laat het stoompijpje gedurende twee seconden stoom blazen
  4. Dompel het uiteinde van het stoompijpje in de melk. Als het schuim stijgt en het melkvolume toeneemt, laat je de kan wat zakken. Zorg ervoor dat de punt van je stoompijpje altijd ondergedompeld is in de melk en dat je het kannetje wat kantelt, zo ontstaat er een werveling
  5. Ga door met stomen tot de melk de 65 graden bereikt. Heb je geen thermometer? Wanneer het kannetje te warm wordt om je hand tegenaan te houden, is de melk op de juiste temperatuur
  6. Tik met de onderkant van het kannetje op het aanrecht, om de luchtbellen uit het schuim te laten verdwijnen
  7. Giet de opgeschuimde melk over de espresso. Begin in het midden en ga in een cirkelvormige beweging naar de rand toe
  8. Je kunt de cappuccino eventueel afmaken met wat chocoladepoeder

De consistentie van het schuim hangt af van het vetgehalte van de melk die je gebruikt. Onze tip is om volle melk te gebruiken voor het beste resultaat en de meest rijke cappuccino. Natuurlijk kun je ook kiezen voor magere melk, echter is het melkschuim dan minder romig en lost het snel op.

Ben je niet in het bezit van een espressomachine? Bekijk dan eens de Solis Barista Perfetta Plus of de Solis Barista Gran Gusto. Met deze espressomachines maak je in een handomdraai de meest romige cappuccino.

Cappuccino maken met een melkopschuimer

Je kunt natuurlijk ook een melkopschuimer gebruiken voor het maken van melkschuim. Als je het opschuimen van melk met de stoompijp wat ingewikkeld vindt, is een melkopschuimer een goede oplossing. De melkopschuimer is makkelijk in gebruik: je schenkt de koude melk er in, sluit de deksel en drukt op de knop. De machine doet de rest.

Deze Solis Cremalatte melkopschuimer komt werkelijk op ieder moment van pas. Zo geniet je in het voorjaar van een heerlijke latte macchiato, in de zomer van een romige ijskoffie en in het najaar van dampend hete chocolademelk (met slagroom!). En die cappuccino die je graag buiten de deur bestelt? Dat wordt voortaan de smaakvolle invulling van je dagelijkse koffiepauze of afsluiter van je diner!

De Cremalatte beschikt over een afneembare en hittebestendige glazen kan. Je kunt tot 350 milliliter melk opschuimen met deze melkopschuimer. Met de vijf verschillende instellingen en de meegeleverde garde en roerschijf, kun je zowel warme als koude dranken roeren en/of opschuimen.

Bronnen:

Cafe 1820
History of Coffee
The Spruce Eats
History of Coffee
Illy

Delen:

Scroll to top