10 Koffie feitjes die jij als koffieliefhebber wellicht nog niet kende

Koffie is het op één na meest verhandelde product en de op één na meest geconsumeerde drank ter wereld. De dagelijkse wereldwijde consumptie van koffie wordt geschat op 2,25 miljard kopjes. We hebben dit geliefde drankje onder de loep genomen en hebben een aantal koffie feiten voor je op een rijtje gezet!

1. Europeanen houden van koffie

Wereldwijd consumeerden we bijna 10 miljard kilo koffie in 2020. Europeanen consumeerden ruim 3 miljard kilo koffie, daarmee zijn Europeanen de absolute koploper. In Europa is koffie het meest populair in Finland. Finnen consumeren ruim 12 kilo koffie per persoon per jaar.

2. Espresso betekent “uitgeperst”

Het Italiaanse woord espresso vertaalt zich met “uitgepest” of “uitgevrongen”. Dit verwijst natuurlijk naar de bereiding van de koffie. Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen, samengedrukte koffie heen te persen.

3. Koffie als verboden drank

In 1511 geloofden leiders in Mekka dat koffie radicaal denken stimuleerde. De drank werd daarom verboden. Ook in Italië is koffie een tijd verboden geweest. In de 16e eeuw werd koffie verboden door Italiaanse geestelijken omdat ze dachten dat de drank ‘satanistisch’ was. Paus Clemens Vlll was echter een échte koffieliefhebber, hij hief het verbod op en in 1600 liet hij koffie zelfs dopen.

4. Als je koffie drinkt leef je gemiddeld langer

Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen matige koffie consumptie (3 tot 4 koppen op een dag) met een langere levensduur. Daarnaast heeft het een verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en Parkinson.

5. Koffiedik is goed voor de huid

Bewaar je koffiedik voor een doe-het-zelf scrub! Koffiedik verwijdert dode huidcellen, waardoor de huid gladder aanvoelt en de huid er stralender uit ziet. Daarnaast wordt gesteld dat cafeïne de bloedcirculatie in de huid kan verbeteren.

6. De duurste koffie komt van kattenpoep

Kopi Luwak, de duurste koffie ter wereld, dankt zijn prijs aan een wel heel bijzondere productiestap: de spijsvertering. De Aziatische palm civet, een klein beestje dat lijkt op een wezel, eet de felrode koffiebessen. Het beestje kan de bonen niet volledig verteren en deze worden dus uitgepoept. De bonen worden vervolgens uit de uitwerpselen van de civetkatten gehaald en worden (hopelijk) grondig gewassen. Vervolgens verkoopt men de bonen voor ongeveer $600 per 500 gram.

7. Het is mogelijk een overdosis koffie te krijgen

Wist je dat het mogelijk is om een overdosis koffie te krijgen? Een levensbedreigende overdosis cafeïne is uiterst zeldzaam, maar het is wel mogelijk. Drink tot 400 milligram koffie per dag om dit te voorkomen. Dit zijn ongeveer 4 kopjes koffie. Een hogere koffieconsumptie kan leiden tot migraine, verhoogde hartslag, spiertrillingen en misselijkheid.

8. Koffie maakte het mogelijk voor Brazilië om naar de Olympische Spelen te gaan

Brazilië had niet genoeg geld om zijn 69 atleten naar Los Angeles te sturen voor de Olympische Zomerspelen van 1932. De atleten werden op een schip met 50.000 zakken koffie gezet, deze verkochten ze onderweg in verschillende havens. Het is maar goed dat Brazilië al decennia lang een van de grootste koffieproducenten ter wereld is, anders hadden de sporters niet op de Olympische Spelen gestaan. De atleten hebben 0 medailles gewonnen tijdens deze Olympische Spelen.

9. Je hebt niet direct koffie nodig als je opstaat

Je zou koffie in elk geval niet nodig moeten hebben. Cortisol is een natuurlijk geproduceerd hormoon dat de mens helpt zich alert te voelen. Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, is het cortisolniveau het hoogst. In theorie zou je geen cafeïne nodig hebben. Tussen 9.30 en 11.30 uur begint de cortisolspiegel te dalen. Dit is het perfecte moment voor een heerlijke kop koffie.

10. Car-puccino

Een auto die op koffie rijdt, dat klinkt als iets futuristisch. Het is echter dichterbij dan dat je denkt! Wetenschappers hebben gemalen koffie met succes omgezet in biodiesel. Op een dag kan koffie jou dus van brandstof voor de auto voorzien! De langste reis door een door koffie aangedreven auto werd vastgelegd door Guinness World Records en werd gemaakt door een auto in 2010. Deze auto reed ruim 300 kilometer en gebruikte 56 espresso’s per kilometer om een snelheid van bijna 100 kilometer per uur te bereiken.

Bronnen

International Coffee Organization 
Worldatlas
Good Housekeeping
Agiboo
Mental Floss
MDPI
William Den Ass Coffee

Delen:

Would you like Solis to redirect you to our local store?

Scroll to top